Travel

Wandelen in historisch Zutphen

Aanzicht Zutphen

Over welke stad zou ik nou beter kunnen beginnen te schrijven dan de stad waar ik ben opgegroeid? Jaren heb ik met veel plezier gewoond in de mooie oude Hanzestad Zutphen. Een stad waar meer dan genoeg te zien en te doen is. In deze post vertel ik over een aantal mooie stukjes in het historische centrum van Zutphen.

 

Drogenapstoren

De Drogenapstoren

Torenstad

Een van de dingen die opvalt aan het stadsaanzicht van Zutphen zijn de vele torens. Zutphen staat ook niet voor niets bekend als torenstad. Een van de mooiste torens in Zutphen is de Drogenapstoren, oorspronkelijk vernoemd naar Tonis Drogenap, een straatmuzikant uit het zestiende-eeuwse Zutphen wiens standbeeld ook voor de Drogenapstoren staat. De toren was aanvankelijk gebouwd als stadspoort, dit is ook te zien aan de sleuven voor de valhekken die in de bogen zitten. Later is de toren ook nog gebruikt als watertoren.

In Zutphen staan ook nog veel oude restanten van de stadsmuur die de oude binnenstad vroeger heeft ommuurd. Veel van deze stukken stadsmuur zijn tegenwoordig in goede staat, zoals de Berkelpoort (of Berkelruïne) die je ook kunt beklimmen. Ook de spanjaardspoort in het Vogelpark, of de stukken stadsmuur in de Armenhage zijn het zeker waard om langs te wandelen. De Spanjaardspoort is een zogenoemde ‘barbacane’. Dit is een dubbel versterkt verdedigingswerk, meestal in de vorm van een dubbele poort.

Lange hofstraat

uitzicht vanuit de Lange Hofstraat op de Walburgis

De Armenhage is rond 1566 ontstaan als straatje waar armenhuizen werden gebouwd. De armenhuizen zijn zelf eind 19e eeuw, begin 20e eeuw gesloopt, maar de naam is gebleven. Door de sloop van de armenhuizen zijn grote stukken van de stadsmuur vrijgekomen, en samen met de bloemperken en oude pander eromheen vormt dit een heel mooi straatje.

‘s-Gravenhof

Wanneer je naar het ’s-Gravenhof loopt bevind je je vlak voor de beroemde Walburgiskerk. Deze kerk huisvest een van Europa’s laatste kettingbibliotheken, De Librije. In een kettingbibliotheek werden de boeken met kettingen vastgeketend om zo diefstal te voorkomen. Dit had te maken met het feit dat boeken (zeker voor het uitvinden van de drukpers) zeer kostbare bezittingen waren, en dus kostbaar om te vervangen. Maar boeken aan kettingen is niet het enige waar de Librije om bekendstaat. Zo is er een sage dat de Duivel in de Librije is geweest, en dat er daarom duivelspootjes op de vloer staan.

Op het ’s-Gravenhof is naast de imposante Walburgiskerk met de Librije Ook het oude Stadhuis en de schelpenkoepel te vinden. Tegenwoordig doet de Schelpenkoepel dienst als ingang voor de Musea Zutphen, maar de schelpenkoepel en bijgaande museumtuin nog gratis te bezichtigen. De Schelpenkoepel is gebouwd voor de eigenaar van het Hof van Heeckeren aan het einde van de 17e eeuw, en is volledig ingelegd met meer dan 10.000 schelpen.

Ook de rest van Zutphen is mooi om door te wandelen. De vele verschillende soorten gevels die de middeleeuwse panden sieren zijn zeker het bekijken waard. Ook heeft de stad een gezellige uitstraling door de kleine geveltuinen die de stoepen versieren, en de muurpoezie die op verschillende muren is geschreven. De vele terrassen door de stad heen, en de unieke winkels zorgen ervoor dat Zutphen een prachtige bruisende stad is.

 

Berkel Berkelruïne

Uitzicht vanaf het berkelbruggetje op de Berkelruïne