Recipes

Vegetarische tomaten-crèmesoep

Vegetarische Tomaten-cremesoep

Persoonlijk ben ik helemaal geen soepmens, maar een lekkere tomaten-crèmesoep ga ik wel van watertanden. Van mijn eigen variant word ik al blij als ik de soep maak, omdat de soep tijdens het koken al heerlijk ruikt. Een simpele tomaten-crèmesoep is gemaakt in een handomdraai, dus zeker de moeite waard om een keer te proberen in eigen keuken.


Ingrediënten (voor ongeveer 1 liter soep):

  • kilo rijpe trostomaten
  • 2 blokjes kruidenbouillon
  • 100 ml kookroom of slagroom
  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • snufje chilipoeder
  • handjevol verse basilicum
  • gemalen peper

Keukenbenodigdheden:

  • kookpan
  • staafmixer
  • garde
  • maatbeker
  • zeef
  • snijblok
  • knoflookpers
  • snijmes

Bereiding:

Ontdoe de tomaten van hun kroon, en snijd deze in flinke parten.Snijd de sjalotten niet te grof, maar ook nog niet te fijn. Pers de knoflooktenen nog niet wanneer je een knijper gebruikt, maar doe dit dan later boven de pan zodat er meer van de sappen uit de knoflooktenen in de soep komen. Begin met het koken van het water en voeg hier de bouillonblokjes aan toe. Laat de tomaten in de bouillon glijden wanneer de bouillonblokjes volledig opgelost zijn. Voeg vervolgens de sjalotten, basilicum, chilipoeder, knoflook en peper toe terwijl je de soep goed roert. Breng de soep langzaam weer aan de kook, zodat de smaken van de kruiden goed in de tomaten kunnen trekken. Haal de pan vervolgens van het vuur af, en laat de soep even afkoelen alvorens deze met de staafmixer te pureren. Pureer de soep goed, totdat deze een gladde en egale substantie is geworden. zeef de soep eventueel zodat de laatste velletjes en pitjes eruit zijn. Zet de pan weer op het vuur en voeg al roerend de kookroom toe. blijf de soep nog even goed roeren terwijl deze op het vuur staat zodat deze goed kan indikken.

Serveer de soep als hoofdgerecht met een lekker stokbrood, of als voorgerecht. De soep is ook zeer goed geschikt om in te vriezen, laat deze hiervoor wel even goed afkoelen.`

Eet smakelijk!