Art, Travel

Van Gogh, Mondriaan en Picasso op de Veluwe

K-piece

Midden in het nationale park de Hoge Veluwe staat een uniek museum. Niet alleen door zijn ligging, maar ook door zijn collectie is het Kröller-Müller Museum ontzettend uniek. Dwalen door de verschillende zalen, en de prachtig aangelegde beeldentuin is echt iets voor op je bucketlist. 

De collectie van het Kröller-Müller Museum is begonnen met de privé-verzameling van Helene Kröller-Müller. Zij begon aan het begin van de 2oe eeuw met het aankopen van ruim 11.000 kunstwerken. Waaronder meer dan 250 werken van Vincent van Gogh. Deze schilder was tijdens zijn eigen leven zwaar onder gewaardeerd, maar werd door hun kunstadviseur Bremmer gezien als een van de grote geesten van de moderne kunst. De collectie van werken Van Gogh die het Kröller-Müller bezit is dan ook de op een na grootse collectie van werken Van Gogh ter wereld. Een van de schilderijen uit de Kröller-Müller collectie van Van Gogh is het wereldberoemde schilderij ‘ De Aardappeleters’.

De Aardappeleters van Van Gogh

De Aardappeleters van Van Gogh

Moderne kunst

De collectie van het Kröller-Müller richt zich voornamelijk op moderne kunst. In de expositiezalen van de vaste expositie worden de verschillende stijlen van moderne kunst, zoals Pointillisme, Kubisme en Impressionisme getoond in kleine subzalen. Verschillende schilders van dezelfde kunststroming hangen hierdoor bijeen, wat een fijne beleving geeft. Zo hangen naast Piet Mondriaan ook andere kunstenaars uit De Stijl zoals Bart van der Leck zijn schilderij ‘havenarbeid’.

Bart van der Leck Havenarbeid

Havenarbeid van Bart van der Leck

Pablo Picasso

Naast veel Nederlandse kunstenaars zijn er ook veel kunstwerken van moderne buitenlandse kunstenaars te bezichtigen in het Kröller-Müller. Onder andere beroemde artiesten als Renoir, Picasso, Monet en Moore. Zo hangt hier op dit moment een pas sinds enkele jaren publiek te bewonderen portret gemaakt door Picasso. Het schilderij ‘Lezende vrouw met korset’ zat tot 2010 in een particuliere collectie, en beeld een portret uit van zijn liefde Eva Gaoul.

Pablo Picasso

Lezende vrouw in korset van Pablo Picasso

Beeldentuin

De grootste expositiezaal van het museum is met maar liefst 25 hectare de imposante beeldentuin van het museum. Wanneer je vanaf de hoofdweg naar de museumingang loopt krijg je al een voorproefje van de beeldentuin. Zo springt meteen het felrode K-piece van Di Suvero in het oog, en word je als het ware begroet door  Meneer Jacques van Wenckebach. Een van de beelden die ik persoonlijk ontzettend mooi vind is dat van een hurkende vrouw door de befaamde Auguste Rodin.

Femme accroupie

Femme accroupie door Auguste Rodin

Ook andere kunstvormen zoals architectuur krijgen een plek in het museum. Zo vind je in de beeldentuin twee expositiepaviljoens die ontworpen zijn door architecten Rietveld en van Eyck. Doordat het museum in het park de Hoge Veluwe ligt heeft de beeldentuin een ontzettend mooie uitstraling waarin van zowel de sculpturen als van de natuur het beste tot zijn recht komt. Ik vind dan ook dat dit een van de bijzondere musea is die Nederland te bieden heeft als het gaat om kunstmusea. Zeker een aanrader voor de moderne kunstliefhebber!

Barbara Hepworth

Sphere with inner form door Barbara Hepworth