Travel

Unieke parels van Amsterdam

Damsko Strijder

Wie aan Amsterdam denkt, denkt dan meestal aan winkelen in de Kalverstraat, de Wallen, het Rijksmuseum en de vele mooie grachten die Amsterdam telt. Amsterdam biedt vele leuke activiteiten om te doen, en heeft ook veel onbekende pareltjes. Twee van deze parels zijn de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum en het Begijnhof.

Het Begijnhof

Tussen het Spui en de Kalverstraat bevindt zich het 14e eeuwse Begijnhof. Wanneer je op het Spui loopt zie je gemakkelijk de toegangspoort naar dit hofje over het hoofd. Op dit hofje woonden katholieke vrouwen, zogenaamde Begijnen, die hier als een vrijere vorm van nonnen samenleefden. Wat het hofje anders maakt dan andere hofjes die wij in Nederland kennen is dat er geen standaard rijtjes van huizen staan. De verschillende gevels van het Begijnhof vormen hierdoor een ontzettend uniek karakter. Op dit hof staat een van de twee huizen uit Amsterdam met een houten gevel. De andere panden hebben in de 17e en 18e eeuw stenen gevels gekregen waardoor ze het uiterlijk hebben van panden uit de Gouden Eeuw.

Begijnhof

Verschillende gevels op het Begijnhof met het standbeeld van Jezus op de voorgrond

Schuttersgalerij

Een ander verborgen pareltje in Amsterdam is de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum. Deze Galerij is gratis te bezoeken gedurende openingstijden van het museum, en huist momenteel de expositie ‘De Mooiste stad’ samengesteld samen met Eberhard van Der Laan. Normaal gesproken kun je hier verschillende schuttersstukken bekijken, maar tot begin november krijg je een uniek kijkje in de geschiedenis van Amsterdam, door de ogen van Van der Laan. De tentoonstelling laat zien hoe de verschillende perioden van groei ervoor zorgden dat de stad een multiculture samenleving werd. Vergeet ook zeker niet naar boven te kijken als je door deze galerij loopt zodat je de stadsplattegronden door de jaren heen niet mist.

De Mooiste stad

Stadsplattegronden door de jaren heen in de Schuttersgalerij