Books

De Tweede Wereldoorlog in drie boeken

boeken

De hobby die ik al van kinds af aan heb is lezen. Ik lees verschillende soorten boeken, met veel verschillende thema’s. Fantasy, thriller, roman en novelle, ik lees het allemaal. Ook boeken met een historisch, politiek of biografisch karakter passen goed in mijn straatje. Mijn passie voor boeken is iets wat ik graag wil delen. En in deze post wil ik iets vertellen over drie oorlogsboeken van Gratz, Vrba en Kershaw.

De jongen die tien concentratiekampen overleefde

Alan Gratz – De jongen die tien concentratiekampen overleefde

Dit eerste boek is het meest aangrijpende verhaal van de drie boeken. Je leest door de ogen van een tien-jarige jongen hoe de Tweede Wereldoorlog verliep. Yanek Gruener is tien wanneer de Duitsers Polen binnenvallen, en hij samen met zijn ouders in het getto van Krakau moet gaan leven. Hij vertelt hoe ze de onvermijdelijke deportatie zo lang mogeijk probeerden uit te stellen. Maar ook over lichtpunten in de duisternis, zoals zijn eigen bar mitswa die ondanks het Gettoleven wordt gevierd. Yanek wordt als jonge jongen van concentratiekamp naar concentratiekamp gesleept. Maar desondanks overleeft hij de hel die tien concentratiekampen hem bieden, en kon hij zijn verhaal navertellen.

Ik vind zelf dat dit boek erg toegankelijk geschreven is. Ook voor de wat jongere mens is het ontzettend goed te lezen. Literaire hoogstand is het niet, maar dat is ook niet belangrijk. Het gaat om het verhaal bij dit soort boeken. Een ontzettend belangrijk verhaal dat generaties later nog steeds doorgegeven moet worden.

Ik ontsnapte uit Auschwitz

Rudolf Vrba – Ik ontsnapte uit Auschwitz

Ook het tweede boek gaat over een Joodse gevangene in een concentratiekamp. Een boek waarin de wreedheden van de oorlog bijna ongecensureerd worden verteld. Hoe gevangenen als ongedierte werden behandeld, maar ook passages die laten zien hoe de Nazi’s zich ervan bewust zijn. De Slowaakse Jood Rudolf Vrba probeert eerst Slowakije te ontvluchten om niet naar een ‘herbevestigingsgebied’ te worden gedeporteerd. Uiteindelijk belandt hij toch in het concentratiekamp Auschwitz. Hij is vastbesloten om dit te overleven, en zijn verhaal na te vertellen. Vrba besloot uit Auschwitz te ontsnappen, en zijn verhaal over wat hij had gezien aan de buitenwereld te vertellen.

Zelf ben ik niet vaak zo geroerd door een boek als dit boek. Ik vind dat het ontzettend goed geschreven is, en het heeft zeker een diepe indruk achter gelaten. De rauwheid waarmee de gruwelijkheden worden opgeschreven zorgt ervoor dat ik echt werd meegesleept, en het boek ook in een keer uit las.

Tot de laatste man

Ian Kershaw – Tot de laatste man

Dit derde boek is geen roman zoals de eerste twee. Dit is een echt historisch boek, geschreven om te informeren. Vanuit een andere invalshoek legt Kershaw in dit boek goed uit waarom de Duitsers bleven vechten. Waarom bleef Duitsland achter het Naziregime staan? Kershaw vertelt dit aan de hand van hoe de verschillende leiders in Nazi-Duitsland dachten, en bestuurden. Hij vertelt duidelijk hoe gebeurtenissen zoals operatie Valkyrie invloed hadden op keuzes die de Nazi-leiders maakten. Ook hoe er getracht werd om het burgerlijk leven zo normaal mogelijk te laten verlopen, en welk aandeel de propagandamachine hierin had wordt verteld.

Zelf heb ik al veel van dit soort boeken gelezen, maar Kershaw blijft een van mijn favoriete historici. Ik vind dat Kershaw ook in dit boek weer een heldere taal gebruikt, die ook voor een beginnende historicus goed te begrijpen is. En dit boek is zeker een aanrader voor iemand die veel interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog.