Art, Travel

Topstukken bekijken in het Rijksmuseum

Rijksmuseum

Het beroemdste museum in Nederland is het Rijksmuseum in Amsterdam. Wereldberoemde schilderijen als het Melkmeisje van Vermeer, en de Nachtwacht van Rembrandt hangen samen in de eregalerij van het Rijksmuseum. In deze post vertel ik jullie iets over het museum, en welke stukken uit het museum mijn favoriet zijn.

In het Rijksmuseum komen vaderlandse geschiedenis, en kunst goed samen. Wanneer je het Rijks binnenkomt kun je ervoor kiezen om een route te lopen waarmee je begint in de middeleeuwen, en eindigt in het computertijdperk. Ook verzorgt het museum op verschillende manieren meer informatie over de verschillende tijdperken, en kenmerkende gebeurtenissen uit de geschiedenis. Bij verschillende schilderijen kun je zogenaamde ‘meer zien’ kaarten pakken waarop aan de hand van elementen uit het schilderij meer uitleg gegeven over het leven in een bepaalde tijd, of historische gebeurtenissen.

‘Meer zien’ kaart van de Schuttersmaaltijd

Eregalerij

Ik kies er zelf voor om een dag in het Rijks te beginnen in de Eregalerij, omdat het hier later op de dag drukker wordt, en ik er dan niet meer rustig van kan genieten. Mijn favoriete stuk die daar hangt is De Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn. Het beeld van een zwaan die haar nest met jongen beschermt heeft mij altijd al geraakt sinds de eerste keer dat ik deze heb gezien. Als je over de Eregalerij loopt zie je aan het einde van de galerij het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn hangen, de Nachtwacht.

Bedreigde Zwaan

De Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn

Vele kunststijlen

Doordat de zalen goed zijn ingedeeld op tijd, kunststijl en gebeurtenissen, vertellen de museumstukken samen de geschiedenis van Nederland. Zo zijn er zalen gewijd aan Nederland als zeemacht, maar ook aan onderwerpen als ons slavernijverleden, en Nederlands-Indië. Doordat er dus veel verschillende kunststijlen te zien zijn, wordt het museum na een aantal zalen niet saai. Iedere vleugel, van het museum is weer compleet anders, en dat vind ik zelf erg prettig bij een groot museum.

Vliegtuig Rijksmuseum

Een FK 23 Bantam gevechtsvliegtuig

Moderne kunst

Ook moderne kunstvormen als fotografie, film en designmeubelen krijgen aandacht in het Rijks. Op de bovenste etage van het museum wordt aandacht geschonken aan onder andere de Stijl, Nederlandse documentaires en andere moderne kunststijlen. En naast kunst kun je in de kelder jezelf vergapen aan de speciale collecties. Vele scheepsmodellen, wapens en verscheidene juwelen worden hier tentoongesteld. Op interactieve schermen kun je informatie krijgen over de objecten, en hun gebruik.

Diorama van de koffie- en katoenplantage

Diorama van de koffie- en katoenplantage Zeezigt door Gerrit Schouten

Onderzoeksmuseum

Naast een museum om te bezoeken is het Rijksmuseum ook een plek waar onderzoek kan worden gedaan. Zo heeft het Rijksmuseum ook een kunsthistorische museumbibliotheek Deze bibliotheek is zowel voor onderzoek als bezichtiging te bezoeken, en het is een waar plaatje om te zien. Ook de rest van het originele museum gebouw is niet onaardig om te zien. Zo kun je je ogen uitkijken aan de muurschilderingen en glas in loodramen van de voorhal bij de Eregalerij.

Museumbibliotheek

Kunsthistorische museumbibliotheek van het Rijksmuseum

Natuurlijk zie je op een dag in het museum ontzettend veel stukken. En ik vind lang niet alles even mooi in het museum, er zijn zelfs enkele zalen waar ikzelf gewoon doorheen loop. Maar gelukkig zijn er genoeg stukken waar ik echt wel even voor wil stil staan, en hieronder volgt daar een korte selectie van. En ik ben in de toekomst zeker van plan om weer terug te gaan naar het Rijksmuseum!

 

De Singelbrug bij de Paleisstraat in Amsterdam

De Singelbrug bij de Paleisstraat in Amsterdam door George Hendrik Breitner

Portret van mevrouw Marie Jeannette de Lange

Portret van mevrouw Marie Jeannette de Lange door Jan Toorop

Moulin Rouge

Poster voor ‘Le Moulin Rouge’Henri de Toulouse-Lautrec

Prenten van cactussen door Sjoerd Buisman

Prenten van cactussen door Sjoerd Buisman

Peter Alma

Stilleven met blaasbalg, hamer en hakmes door Peter Alma