Books, Review

Schipbreuk en muiterij op de Batavia

Batavia Peter Fitzsimons

Als zesjarig meisje kreeg ik op mijn verjaardag het boek ‘Land in Zicht’ van Vibeke Roeper. Dit boek is speciaal geschreven voor kinderen, en vertelde over Nederlandse ontdekkingsreizigers. Na het lezen van dit boek is mijn liefde voor geschiedenis gaan groeien. Ik begon mij toen speciaal te interesseren in de VOC. Een van de hoofdstukken uit de VOC geschiedenis die mij het meest boeide was de ondergang van de Batavia. Dus toen ik de roman ‘Batavia’ van Peter Fitzsimons zag liggen moest ik deze kopen en lezen.

Het verhaal van de Batavia

De Batavia vertrok eind 1628 vanuit Amsterdam als vlaggenschip van de VOC met een kleine vloot naar Batavia (het huidige Jakarta). Onderweg ontstond er onenigheid tussen de schipper Adriaen Jakobsz en opperkoopman François Pelsaert. deze onenigheid zorgde ervoor dat Jakobsz samen met de onderkoopman Jeronimus Cornelisz plannen voor een muiterij ging smeden. Zij wilden namelijk van Pelsaert af, en het schip gaan gebruiken als piratenschip. Nog voordat zij hun plannen konden uitvoeren strandde de Batavia op het Morning Reef bij Australië. Jakobsz en Pelsaert vertrokken in een kleine sloep naar Batavia om hulp te halen bij het bergen van de schatten uit het schip, en het redden van de bemanning. Maar terwijl zij wekenlang onderweg waren besloot Jeronimus Cornelisz om de plannen voor muiterij alsnog uit te voeren. En een waar terreurbewind vond plaats op de eilanden waar de overlevenden zich hadden verschanst.

Het boek ‘Batavia’

Het boek van Peter Fitzsimons is geschreven als een verhalende roman. Hij heeft dit gedaan aan de hand van het scheepsjournaal van François Pelsaert en de brieven van de pastoor die aanwezig was op de Batavia. Je merkt aan de gedetailleerdheid van de beschreven gebeurtenissen dat Fitzsimons zijn werk goed heeft gedaan. Hij heeft er dan ook veel tijd in gestoken om vooronderzoek te doen. Toch leest het boek als een echte roman, en het was voor mij ook een echte pageturner om te lezen. Het verhaal van de Batavia wordt van het begin tot het einde gedetaileerd verteld, en Fitzsimons neemt zelfs de zoektocht naar het wrak van de Batavia mee in zijn boek. Personages worden goed uitgelicht, en hij schenkt veel tijd aan het uitleggen van hoe bepaalde zaken toen werkten. Voor iedereen die van historische romans houdt, en niet bang is van een boek met 400 pagina’s is ‘Batavia’ door Peter Fitzsimons een echte aanrader!