Travel

Mijn tien favorieten in Utrecht om te doen

Oude Gracht Utrecht

In Utrecht kun je zo ontzettend veel leuke verschillende dingen doen! Zo is het een geweldige stad om te shoppen, of een lekker drankje op een terras te pakken. Maar kun je in Utrecht ook heerlijk uit eten, of genieten van verschillende soorten kunst en cultuur. In deze post vertel ik mijn tien favorieten uit Utrecht.

1. DOMunder

Onder het Domplein zit deze unieke attractie, die voor mij als geschiedenis freak echt tof is om te doen. Je wordt in DOMunder teruggebracht naar de ontstaansgeschiedenis van de stad Utrecht. Vanaf de Romeinse tijd beleef je hoe het Domplein en de omgeving er omheen sinds de tijd van de Romeinen is ontwikkeld. Je daalt af naar oude opgravingen, en een gids vertelt je alles erover. Denk er wel even aan dat je van te voren een kaartje reserveert op de website van DOMunder.

2. Centraal Museum

Het Centraal Museum vertelt het verhaal over de omgeving Utrecht aan de hand van kunst en objecten uit de regio. De collectie is erg divers, en daardoor ontzettend verrassend. Zo zie je hier werken van Rietveld Schröder, maar ook objecten uit het middeleeuwse Utrecht. Ook bezit het museum een ontzettend grote modecollectie, waar je zeker je ogen bij kunt uitkijken. Een van de topstukken is misschien wel het Utrechtse schip, dit is een vrachtschip uit de 11e eeuw dat in 1930 werd gevonden, en sinds 1936 al tentoongesteld wordt in het museum.

The Streetfood Club3. The Streetfood Club

Een geweldige nieuwe hotspot in Utrecht is The Streetfood Club. Aan het Janskerhof zit deze ontzettend hippe tent met een heel verrassend interieur, maar ook een ontzettend originele menukaart. Je kunt hier terecht om lekker te brunchen, cocktails te drinken of te genieten van het lekkere streetfood dat ze hier serveren. Toen ik hier was om te brunchen heb ik gekozen voor de heerlijke pannenkoekjes met allemaal verschillende lekkere bessen. Echt een aanrader om een keer te doen in Utrecht!

4. Café Olivier

Een begrip in Utrecht, dat is Café Olivier. Dit biercafe heeft niet alleen een ontzettend uitgebreide bierkaart, maar het zit ook nog eens op een unieke locatie! Café Olivier zit namelijk in een 19e eeuwse kerk. De elementen van deze kerk, zoals de gewelven en het orgel, zijn nog steeds te zien. Naast de standaard speciaalbieren hebben ze hier ook biertjes van kleinere brouwerijen, en biertjes uit de regio. Ontzettend leuk om te borrelen, of om een keer een bierproeverij te doen met een groter gezelschap.

Hoog Catharijne5. Hoog Catharijne

Na een grondige verbouwing is het eindelijk bijna af: het vernieuwde Hoog Catharijne. En wat is het mooi geworden. Waar je een paar jaar geleden door een grauw en oud winkelgebouw liep, in een hoog tempo om zo snel mogelijk in de mooie stad te zijn. Loop je nu door een mooi en licht gebouw, met ontzettend veel leuke winkels. Als je op Utrecht Centraal begint met een winkel dagje is het echt een top begin van je dagje shoppen in Utrecht. Ik loop er ook steeds vaker doorheen, en er komen nog steeds winkels en eettentjes bij.

6. De Oude Gracht

Klinkt als een cliché, maar de Oude Gracht kun je echt niet overslaan bij je bezoek aan Utrecht. Of het nou is om te shoppen bij de leuke winkels die er zitten, of om aan de gracht een drankje te doen, een dagje Utrecht kan niet zonder dat je hier bent geweest. Maar wist je dat je op verschillende plekken ook waterfietsen kunt huren, of een rondvaart door de vele Utrechtse grachten? Het is ontzettend aan te raden om een keertje Utrecht vanaf het water te doen.

Botanische Tuinen utrecht7. Botanische Tuinen Utrecht

Zoals ik al eerder schreef zijn de Botanische Tuinen op de Uithof een unieke plek in de stad. Doordat de tuinen en kassen volstaan met planten die op verschillende momenten bloeien zijn de Botanische Tuinen altijd weer een beetje anders. Ben je toch uitgekeken op deze tuinen? Ga dan eens een keer naar de Oude Hortus bij het Universiteitsmuseum. Hier kun je een imposante Victoria amazonica vinden, een waterlelie die in bloei wel anderhalve meter doorsnee kan hebben!

8. Grieks restaurant Sirtaki

Naast de domtoren ligt dit fantastische Griekse restaurant in Utrecht. Binnen is het ondanks de grootte van het restaurant ontzettend knus en sfeervol doormiddel van hoekjes en robuuste tafels. Het is hier altijd druk en gezellig, en dat is ook zeker niet zonder reden. Het eten hier is ontzettend goed, en er is dan ook volop keuze. Zo vind uik de spanakopita (bladerdeeg gevuld met spinazie en fetakaas) hier ontzettend lekker om te bestellen.

9. Feestjes in TivoliVredenburg

In Utrecht uitgaan is ontzettend gezellig om te doen. Doordat het een bruisende studentenstad is, is er zowel doordeweeks als in het weekend ontzettend veel in de avonduren te vinden. Zo ook ontzettend leuke feestjes in TivoliVredenburg. Denk bijvoorbeeld aan het Singlefeestje waar je zelf je plaatje uitzoekt en aan de DJ geeft. Ook zijn er wekelijks terugkerende events zoals Park 6, wat gratis toegankelijk is.

Restaurant Los Argentinos10. Argentijns restaurant Los Argentinos

Als laatste nog een restaurant op dit lijstje, maar niet zomaar een. Dit Argentijnse restaurant is voor mij een absolute topper. Gelegen aan de Oude Gracht op een leuke plek, met een mooi terras, kun je genieten van heerlijk vlees van de grill en andere Argentijnse gerechten. En als voorafje kan ik zeker de Argentijnse worstjes met tomatensaus aanraden, echt ontzettend lekker!