Art, Guides, Travel

Leukste dingen om te doen in Gent

Skyline Gent

Begin februari gingen mijn vriend en ik samen op citytrip naar Gent. Een ontzettend mooie Belgische stad in Vlaanderen. In deze stad is zo ontzettend veel te zien en te doen dat het helaas niet allemaal in een weekend past. In deze post vertel ik over een aantal leuke dingen die wij in Gent hebben gedaan.

In Gent kun je een zogenaamde Citypas kopen. Voor 30 euro kun je 2 dagen lang in al het openbaar vervoer, en de meeste musea en attracties. Ook zit hier een boottocht door de stad bij inbegrepen, en andere leuke extra’s. Als je het meeste uit je bezoek aan Gent wil halen is dat zeker de moeite waard. Als je geen Citypas koopt zijn musea en attracties ook niet duur om te bezoeken. Voor de meeste musea liggen de tarieven onder een tientje, een stuk goedkoper dan Nederlandse musea! Gent biedt veel verschillende activiteiten, van bierproeverijen tot een middeleeuwse burcht. Of kijk je ogen uit bij moderne kunst, of modern design.

1. Kasteel Gravensteen

Een van de hoogtepunten in Gent is slot Gravensteen. Dit middeleeuwse verdedigingsfort ligt in het oude centrum aan het water en is ontzettend leuk om te bezoeken. Wij hebben tijdens ons bezoek gebruik gemaakt van de audiotoer, en dat was een hele leuke toevoeging. De audiotoer wordt ingesproken door een cabaretier, en dit zorgt voor veel gniffel momenten tijdens de tour. Toppunt is het dak van Gravensteen, vanaf waar je een fantastisch uitzicht hebt over heel Gent.

Kasteel Gravensteen

2. Design Museum Gent

Voor wanneer je geintresseerd bent in modern design is dit zeker een leuke stop. Gelegen in een oud herenhuis zit het Design Museum Gent, waar Belgisch en ander modern design tentoon wordt gesteld. Doormiddel van Object Stories kun je een tour door de collectie doen aan de hand van verschillende thema’s. Zo kun je kijken vanuit het perspectief van de opdrachtgevers, de verhalen die objecten vertellen of vanuit kinderperspectief. Toen wij in Gent waren hielden ze ook een tentoonstelling over moderne materialen, en duurzaamheid. Hierbij lieten ze ook de maakprocessen van nieuwe materialen lieten zien. Het Design Museum ligt vlakbij Gravensteen dus je kunt het makkelijk combineren.

3. Bier Centraal

Als je naar België gaat is Belgisch bier onmisbaar tijdens je reis. Bij Bier Centraal zit je zeker goed om nieuwe biertjes te proberen. Meer dan 30 biertjes op de tap, en ruim 300 op fles. Vriendelijk personeel hielp ons graag bij het maken van een keuze. Zo heeft mijn vriend een paar leuke speciaalbiertjes ontdekt die uit kleine Belgische brouwerijen komen. Daarnaast was de sfeer erg gezellig, en het voelde ook niet als een ontzettend toeristische plek doordat er ook veel Belgen zaten.Gent

4. Museum voor Schone Kunsten

Dit museum ligt ten zuiden van het centrum, wat ongeveer 25 minuten wandelen is vanaf het Gravensteen. Als je binnenkomt in de eerste zaal hangen er een aantal grote doeken van Gaspar de Crayer, een schilder uit de Antwerpse school. vanuit deze zaal begin je een reis door vele zalen die de verschillende stijlen van Belgische kunst laten zien. Ook leuk is dat er een aantal panelen van het Lam Gods worden gerestaureerd, en je het restauratieproces in dit museum kunt zien. ik vond het heel erg leuk om me eens te verdiepen in Belgische kunst, aangezien ik groot ben geworden met de Hollandse Meesters.

Tuurlijk zijn er nog genoeg andere leuke dingen te doen in Gent. Zo had ik nog graag naar het Belfort van Gent en STAM (stadsmuseum gent) gewild. Een andere aanrader is om een stadswandeling te maken. Op de website voor Gents toerisme kun je verschillende wandelingen downloaden, of je loopt binnen bij het tourismepunt in de oude Vismijn. Vergeet vooral niet om een camera mee te nemen om al het moois in Gent vast te leggen! Ik heb genoten van mijn tijd in Gent, en hoop een keer terug te komen om nog meer te zien!