Guides, Travel

Kleine, unieke musea in Amsterdam

Amsterdam

Iedereen kent de Amsterdamse musea als het Rijksmuseum, Van Gogh, en Het Scheepvaartmuseum. Maar Amsterdam heeft veel meer musea te bieden, die allemaal op zichzelf uniek zijn. In deze post ligt ik er een paar uit.

1. Ons’ lieve heer op Solder

Dit museum zit in het ‘Red light district’ maar heeft daar helemaal niets mee te maken. Ons’ lieve heer op Solder is een oude katholieke schuilkerk uit de 17e eeuw. In dit museum wordt je op een interactieve manier vertelt waarom schuilkerken zijn ontstaan, maar ook laat het mensen zien hoe een huis ingericht was in de 17e eeuw. Boven op zolder zit de schuilkerk zelf waar af en toe zelfs nog missen worden gehouden.

2. Het Woonbootmuseum

Het Woonbootmuseum is een museum wat je een kijkje geeft in hoe het leven op de Amsterdamse grachten is. De bedenker van het museum woonde zelf in een woonboot en merkte dat veel toeristen vaak nieuwsgierig waren. De boot is ingericht als woonboot, en je krijgt een klein gidsje bij binnenkomst waarin je leert hoe het leven aan boord moet zijn.

3. Museum Het Grachtenhuis

Een ander museum in Amsterdam wat je een kijkje geeft in het leven in Amsterdam is Het Grachtenhuis. Dit museum laat je zien hoe de grachtengordel van Amsterdam is ontstaan, en hoe Amsterdam sinds 1600 gegroeid is. Het museum doet dit op een interactieve manier met maquettes, een audiotoer en filmpjes. Ook kun je kamers bezoeken die ingericht zijn zoals in de 17e eeuw. Het is ontzettend leuk om meer inzicht te krijgen op het ontstaan van Amsterdams unieke grachtengordel, en daarom is dit museum ook echt een aanrader.

4. Het Kattenkabinet

Voor iedereen die van katten houdt is het Kattenkabinet echt een aanrader. Dit museum is volledig gewijd aan kunst met katten. En het leukste is, er lopen katten door het museum heen. Het museum is begonnen door een Amsterdammer die zelf ontzettend gek is op katten, en zijn liefde met anderen wil delen. Verwacht niet veel spektakel, het is echt een klein museum waar je in een half uurtje klaar bent. Maar toch ontzettend leuk voor iedere kattenliefhebber!