Recipes

Kip in zwarte bonensaus met kokos

kip zwarte bonensaus

Dit gerecht is volgens mij een van de favoriete gerechten van mijn vriend die ik maak. Kip met zwarte bonensaus, en een lekkere verse groente. In dit recept deel ik een variant met kokos, gele rijst en sugarsnaps.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 kipfilets
  • 1 rode peper
  • 4 theelepels Lee-kum kee Zwarte bonensaus
  • 200 gram sugarsnaps
  • 1 kopje basmatirijst
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel kerrie
  • snufje paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels sambal manis
  • Ketjap manis
  • 1 rode ui
  • Wok olie
  • 50 gram santen
  • handjevol pinda’s of cashewnoten
  • scheutje citroensap
  • eetlepel geraspte kokos

Bereiding van de kip en sugarsnaps

Snijd de kip in blokjes, en de ui en peper fijn. Snijd de puntjes van de sugarsnaps en ontdoe deze van de draadjes. Doe de kip in een schaaltje en doe hier 2 theelepels zwarte bonensaus, een scheutje ketjap, een theelepel sambal, en een scheutje citroensap bij. Meng dit geheel zodat het in de kip kan trekken. Verhit ondertussen in een wokpan de wokolie op hoog vuur en fruit hier de ui, peper en uitgeperste knoflook in aan. Gooi de rest van de sambal en zwarte bonensaus bij, en meng het goed door elkaar. Bak hier vervolgens de kip in aan, en voeg een flinke scheut water toe wanneer de kip is aangebakken. Meng de santen hier doorheen, en gooi de sugarsnaps erbij. Als het bijna helemaal gaar is gooi je er nog een eetlepel geraspte kokos overheen en de nootjes of pinda’s, en naar smaak misschien nog wat sambal of extra kokos.

Bereiding van de gele rijst

Doe de basmatirijst in een kookpan en doe hier twee kopjes water bij. Voeg hier de kurkuma, kerrie en paprikapoeder aan toe, en een scheutje ketjap. Blijf de rijst op een middelhoog vuurtje doorroeren tot deze is drooggekookt. Je zult zien dat de rijst een mooie gele kleur krijgt, en een geurige damp afslaat. Maak de rijst tegelijk met de kip en sugarsnaps, en serveer deze erbij. De rijst is ook heel erg lekker om bij andere Aziatische gerechten te gebruiken.

Eet Smakelijk!

Dit gerecht is ook heel lekker met wok-noodles en/of broccoli of bloemkool te maken.