Travel

Historisch Nederland in het Openluchtmuseum

ophaalbrug openluchtmuseum

Gelegen in een stuk prachtige natuur bij Arnhem bevindt zich het Openluchtmuseum Arnhem. Een ontzettend leuk dagje wandelen tussen authentieke Nederlandse gebouwen die de geschiedenis van Nederland vertellen. Zelf heb ik mij helemaal kunnen uitleven in dit museum met mijn camera, en kunnen genieten van hoe de geschiedenis hier tastbaar wordt gemaakt. Aan de hand van mijn eigen belevenissen zal ik in deze post iets vertellen over dit ontzettend leuke museum.

In 1912 is het openluchtmuseum bedacht door Frederic Hoefer, een Nederlands militair en historicus, die in Scandinavië soortgelijke musea had bezocht. Hij wilde door belangrijke en historische gebouwen uit verschillende regio’s samen te brengen bereiken dat bezoekers konden ervaren hoe men vroeger leefde. Dit kwam mede voort uit de angst dat door de industrialisatie, en de daardoor ontstane verstedelijking, ambachten, tradities en regionale verschillen verloren zouden gaan. Openluchtmuseum
In het openluchtmuseum staan verschillende soorten authentieke gebouwen uit verschillende regio’s in Nederland. Rechts naast het hoofdgebouw is een stukje uit de Amsterdamse Jordaan opgetrokken, genaamd de Weststraat. In deze panden is een expositie opgezet waarmee het leven in de Jordaan van vroeger wordt geschetst, inclusief met een bruin cafe en krotwoningen.

Weststraat Openluchtmuseum

De panden uit de Jordaan in het museum

Bier brouwen in het Openluchtmuseum

Ook staat er in het museum een bierbrouwerij, waar tegenwoordig weer bier wordt gebrouwen wat je ter plekke kunt proeven en kopen. De oorspronkelijke bierbrouwerij komt uit Ulvenhout en heeft een moderne aanbouw gekregen in het museum. De oorspronkelijke bierbrouwerij hoorde bij een herberg: ‘De Roskam’ in Ulvenhout. Vroeger kwam het vaak voor dat een bierbrouwerij bij een herbarg zat. Dit kwam omdat bierbrouwers hun beroep vaak naast een ander beroep uitoefenden, zoals dat van herbergier.

Los Huus

Een Los Huus, hier leefden mensen en vee in een ruimte

Interactie met het verleden

Ook de interactie met het verleden wordt door het museum op een mooie manier mogelijk gemaakt. Er worden op verschillende locaties demonstraties gegeven over hoe bepaalde ambachten vroeger werden uitgeoefend. Maar er zijn ook voorbeelden over het alledaagse leven te zien. Zo is er een oude papiermolen waar je kunt zien hoe vroeger papier werd geschept. Maar er word ook brood gebakken, ijzer gesmeed en veel meer in het museum. Daarnaast rijdt er authentieke trams door het park die op verschillende plekken stoppen. Door deze leuke trams is het park ook goed te doen is voor mensen die slechter lopen.

Tram 536

De naar de jaren ’30 gerestaureerde tram uit Rotterdam

Al met al vind ik het museum een mooie plek om een hele dag door te wandelen, en de geschiedenis te beleven. Er wordt veel aandacht geschonken in het park aan de verschillende tijdvakken en regio’s van Nederland. Ik vind dit een ontzettend leuk dagje uit voor jong en oud!

Stacaravan Pemberton

Een Stacaravan van Pemberton