Art

Gezien op Unseen Platform Amsterdam 2018

keyezua

Afgelopen week was ik op de openingsavond van Unseen Amsterdam, en wat heb ik genoten. Niet alleen van de drankjes die er werden geschonken, maar vooral van de vele vormen van fotgrafie die hier getoond werden. Er was zo ontzettend veel te zien, en sommige stukken vond ik extra bijzonder, en wil ik daarom in deze post met jullie delen.

Unseen platform is een organisatie die een podium biedt aan fotografische talenten. Een keer per jaar vind hun grootste event plaats in Amsterdam. Een heel weekend werd het Westergasfabriek terrein omgetoverd tot één grote expositie voor moderne fotografie. Op Unseen zie je pas hoeveel mogelijkheden er zijn om met fotografie kunst te maken. Opvallende composities en onderwerpen, of opvallende manieren om de foto’s te tonen. Denk bijvoorbeeld aan ruwe materialen, of achter een dik stuk mat glas. Fotografie gaat verder dan op het knopje drukken, en op Unseen zie je dit heel goed.

Erwin Olaf

Waiting, 2014 © Erwin Olaf

Fotoshop en Kleurvlakken

Een aantal werken zijn mij bijgebleven na mijn bezoek aan Unseen platform. Zo vond ik het werk van Silin Liu erg leuk om te zien. Liu heeft zichzelf in iconische foto’s geshopt. Zoals een in een foto met Diana Spencer. De foto’s van Girma Berta vond ik ook ontzettend mooi om te kijken. Grote kleurvlakken en een enkel onderwerp. En toch niet saai, maar juist ontzettend levendig.

Girma Berta

V, from the series Moving Shadows, 2017 © Girma Berta

Unseen Portraits

Het werk van Nelli Palomãki vond ik een van de meest intrigerende werken. Haar portretten hebben iets oncomfortabels, maar toch blijf je ernaar kijken. Wat voor mij zeker het geval is bij het portret van Aino en Saima. De fotografe Alma Haser heeft een serie portretten gemaakt van identieke tweelingen, en deze als puzzels over elkaar heen gelegd. Dit zorgt voor een ontzettend grappig effect, en ik vond de eindresultaten dan ook ontzettend mooi. Hopelijk is de volgende editie van Unseen Amsterdam weer net zo verrassend en goed als deze, maar ik ga zeker weer!