Travel

Geschiedenis beleven in zonnig Kroatië

Amfitheater Pula

Een van de mooiste vakanties die ik tot nu toe heb gemaakt was mijn reis naar Istrië in Kroatië. Een ontzettend mooie omgeving met veel natuurschoon zoals het Lim Fjord. Maar ook ontzettend veel mooie oude stadjes. Kroatië heeft een ontzettend rijke geschiedenis, en de bewijzen hiervan zie je terug in Romeinse ruïnes, Venetiaanse forten en Habsburgse gevels. In deze post schenk ik aandacht aan twee hoogtepunten van mijn trip naar Kroatië.

Rovinj, de parel van Istrië

Rovinj is een ontzettend schilderachtig stadje, met veel kleurrijke gevels. Het oude stadscentrum is rondom een heuveltop gebouwd, met aan de top de Sint-Eufemiakerk. De kerktoren van de Sint-Eufemiakerk lijkt erg veel op de kerktoren van het San Marcoplein in Venetië. Rovinj is namelijk erg lange tijd in handen geweest van Venetiërs, en deze invloedssferen zie je ook goed terug in huizen en andere panden in het stadje. De Sint-Eufemiakerk is door het wonder van de Heulige Eufemie een bedevaartsoord. In het jaar 800 zou de sarcofaag van Eufemia van Chalcedon bij Rovinj zijn aangespoeld.

Rovinj Skyline

Uitzicht vanaf de vissershaven op Rovinj

Als je door het oude stadscentrum loopt snap je meteen waarom Rovinj de parel van Istrië wordt genoemd. De romantische doorkijkjes, de kleuren en de vele kleine winkels geven de stad sfeer. Ook een leuk straatje om doorheen te lopen is de Grisia straat, waar kunstenaars hun kunst uitstallen. Het pad langs de kustlijn van Rovinj naar de kerk toe is erg de moeite waard, en je kunt hier zelfs vanaf rotsplateaus een verfrissende duik in het water nemen.Straatje Rovinj

Het Amfitheater van Pula

Het op vier na grootste amfitheater ter wereld is die in de Kroatische kustplaats Pula. Dit amfitheater werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd. De buitenmuren van het theater zijn nog intact, en dat zorgt ervoor dat het een ontzettend statige uitstraling krijgt. Net als in het Colosseum vonden hier in de Romeinse tijd gladiatorenshows plaats. In de vijfde eeuw na Christus kwam er vanuit de bevolking van het Romeinse rijk steeds meer protest tegen dit soort gevechten, en kwam er een algeheel verbod waardoor ook de gladiatorenshows in Pula moesten stoppen. Lange tijd is het theater in verval geweest, maar wordt tegenwoordig  gebruikt voor onder andere opera voorstellingen en concerten, maar ook het Kroatisch filmfestival vindt in dit amfitheater plaats.

De arena met zitplaatsen voor het filmfestival

Terwijl ik er was vond toevallig het filmfestival plaats, maar desondanks kon je het theater gewoon bezoeken. De catacomben van het amfitheater worden gebruikt voor een museum over de wijn- en olijfolie productie in de Romeinse tijd in Istrië. Grote stapels met Romeinse kruiken (amfora’s) en andere artefacten worden hier tentoongesteld. Ook word er ruimte gegeven voor informatie over de Romeinse expansie in Istrië en Kroatië. Ik vond het amfitheater dubbel en dwars de moeite waard om een dagje voor naar Pula te gaan.

Romeinse amfora's

Romeinse amfora’s die werden gebruikt om wijn en olie te verhandelen

Natuurlijk heb ik nog veel andere mooie dingen in Kroatië gedaan. Zo heb ik een bezoekje gebracht aan het kasteel van Trsat, en Rijeka zelf. Maar heb ik ook een boottocht gemaakt langs de kustlijn. Ik vond de Kroaten een ontzettend vriendelijk volk, die trots zijn op hun land. Ook de Kroatische keuken ben ik zeer over te spreken, en de vele schepijssalons in de plaatsjes. Voor een actieve en culturele vakantie is er genoeg te doen, en ik wil ook zeker een keer terug naar dit prachtige land.