Art, Travel

Ervaar moderne kunst in het Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Amsterdam

Aan het museumplein in Amsterdam staat een groot wit gebouw wat je niet snel zal ontgaan. In dit gebouw, dat eruit ziet als een grote badkuip, zit de ingang van het Stedelijk Museum. De collectie van dit museum wordt in Europa beschouwt als één van de belangrijkste collecties van hedendaagse kunst. En dit zorgt er dan ook voor dat dit museum ook vele internationale toeristen trekt.

Een van de dingen die mij als eerste opviel is dat het een stuk rustiger en aangenamer is vergeleken met de andere grote musea aan het Museumplein. Waar je in het Rijksmuseum en het Van Gogh museum je een weg moet banen tussen massa’s toeristen, komen in het Stedelijk Museum juist mensen die echt puur en allen voor de kunst komen. Dit zorgt voor een sfeer in het museum waarbij je je minder opgejaagd voelt als je wat langer bij een kunstwerk wil stilstaan.

As I Opened Fire

As I Opened Fire, Roy Lichtenstein

Vaste collectie van het Stedelijk Museum

Het stedelijk heeft een vaste collectie waarin het verschillende vormen van moderne kunst laat zien. Naast standaard werken zoals schilderijen en beelden, toont het museum ook architectuur en meubeldesign. Zoals de Rood-Blauwe stoel van Gerrit Rietveld. Ook fotografie en film krijgen een goede plek in het Stedelijk Museum. Zo is er een filmzaal waar verschillende films in een loop worden getoond. Vergeet ook niet om even bovenaan de roltrap stil te staan bij het werk van Barbara Kruger die hier een ontzettend imponerende hal heeft gecreëerd.

Wisselende tentoonstellingen.

Het Stedelijk Museum biedt, net als vele andere musea, ook ruimte voor wisselende exposities en activiteiten. Tijdens mijn meest recente bezoek was er een expositie over Amsterdam aan het einde van de jaren ’60. Hoe kunstenaars doormiddel van hun kunst maatschappelijke thema’s proberen aan te stippen, en hun mening door middel van hun werk te uiten. Ook de creatieve manier van leven komt aan bod in deze tentoonstelling, met de Speespakken bedacht door Iris de Leeuw. Ook is er nu in het RABO LAB het Beam Beam Base project, waar je doormiddel van vormpjes onder een beamer te leggen je eigen kunstwerken kunt creëren.

Het bezoeken waard?

Voor wanneer je je echt wil verdiepen in moderne en hedendaagse kunst is het Stedelijk Museum echt een aanrader. Zeker door de rust die in het museum heerst kun je optimaal naar de kunst kijken, en voel je je niet opgejaagd. De indeling van de expositiezalen is af en toe wel een beetje wennen, maar daardoor juist extra verrassend. Een bezoek aan het Stedelijk Museum is dus echt de moeite waard!

Nude in Front of a Garden

Femme nue devant le jardin, Pablo Picasso