Recipes

Drie heerlijke tapenades om zelf te maken

Tapenades

Iedereen eet eigenlijk wel eens een stokbroodje met kruidenboter, of toastjes met lekkere tapenades. Ik ben zelf ontzettend fan van tapenades met olijven, zongedroogde tomaten of gegrilde paprika’s. In dit recept vertel ik hoe je drie heerlijke tapenades maakt. Namelijk een olijventapenade, zongedroogde-tomatentapenade en een gegrilde-paprikatapenade.

Bereiding van de tapenades:

Alle drie de tapenades zijn in principe heel simpel te maken. Doe de ingrediënten in een keukenmachine en pureer tot ze een fijne gladde massa vormen. Wat wel extra lekker is om te doen is om de tomaten en paprika’s zelf te drogen. Dit doe je door ze in partjes gesneden te besprenkelen met olijfolie, en ze 2-3 uur in een oven op 170 graden langzaam te drogen. Dit smaakverschil proef je echt met gedroogde tomaten en paprika’s uit een potje!

Voor de olijventapenade:

  • 300 gram zwarte olijven
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Scheutje olijfolie
  • Snufje zout
  • 10 gram verse peterselie

Voor de zongedroogde-tomatentapenade:

  • 300 gram zongedroogde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje peper en zout
  • Scheutje olijfolie
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse basilicum

Voor de gegrilde-paprikatapenade

  • 50 gram fetakaas
  • 250 gram gedroogde of gegrilde paprika’s
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 1 theelepel oregano
  • Snufje peper en zout
  • Scheutje olijfolie
  • 25 gram pijnboompitten
  • 10 gram verse peterselie

Eet smakelijk!