Recipes

Beenham met honing en mosterd marinade

Honing-Mosterd Beenham

Iedereen heeft ze wel eens in de winkel zien liggen: een beenham met een honing en mosterd marinade. Maar hoe maak je deze nou helemaal zelf, en dus extra lekker? Zelf vind ik een langzaam gegaarde, geserveerd met een honing-mosterdsausje ontzettend lekker. Hoe ik deze maak vertel ik in deze post.

Ingrediënten voor de marinade:

  • 2 theelepels mosterd
  • 3 theelepels vloeibare honing
  • 1/2 theelepel tijm of 3 takjes verse tijm
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 knoflookteen geperst
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • Scheutje olijfolie
  • 1 theelepel mosterdpoeder

Ingrediënten voor de honing-mosterdsaus:

  •  3 eetlepels honing
  • 4 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 scheutje rode wijn
  • 1 scheutje arachide olie

Materiaal:

  • Braadzak met afsluitclip
  • Ovenschaal
  • Oven, voorverwarmd op 180 graden

Bereiding:

Wrijf de onderkant van de beenham in met het mosterdpoeder. Snijd vervolgens ondiepe diagonale lijnen in de bovenkant. Voeg de overige ingrediënten voor de honing en mosterd marinade bijeen, en smeer de beenham hier rijkelijk mee in. Stop de beenham in de braadzak, en schenk er een kopje van 50 ml. water bij. Het water zorgt ervoor dat de beenham niet droog wordt gedurende de lange tijd in de oven. Gooi eventueel uienringen, of stukjes tomaat in de braadzak. Zet de beenham in de oven, gedurende 45 min op 180 graden, en vervolgens maximaal 3 uur op 90-100 graden. Zo creëer je met de braadzak een slowcooking effect, en krijg je een ontzettend malse beenham.

Maak ongeveer 10 minuten voor je de beenham uit de oven haalt op een laag vuurtje de saus klaar door de honing, mosterd, azijn en wijn bij elkaar te verwarmen, en goed door te roeren. Doe hier eventueel een scheutje olie in. Ook is het lekker om een beetje verse tijm in de saus te doen. Haal de beenham uit de oven, en laat deze eerst nog een aantal minuten rusten, bijvoorbeeld in zilverfolie, voordat je deze in dikke plakken aansnijdt. Serveer de beenham met 1/3 van de saus eroverheen geschonken.

Eet Smakelijk!