Personal

9 Voorbeelden hoe het is om een vriend in de muziekindustrie te hebben

The Urban Safari

Toen ik mijn vriend leerde kennen werkte hij als release coördinator voor een platenlabel hier in Nederland. Na een tijdje kreeg hij een nieuwe baan aangeboden bij een ander label, en ging hij aan de slag als social & online marketing manager voor artiesten zelf. Een behoorlijke verandering, want zijn 9-5 baan veranderde in een 24/7 job. In deze post vertel ik wat er anders aan is dat mijn vriend in de muziekindustrie werkt, en hoe dit effect heeft op ons beiden privéleven.

Als social & online marketingmanager is hij verantwoordelijk voor het op peil houden van campagnes en andere zaken op de social media accounts van verschillende artiesten. Zij die zelf actief zijn als blogger en daarnaast een Instagram/facebook/Pinterest account onderhouden weten hoe tijdrovend een professionele aanpak van je sociale media kan zijn. Laat staan als je dit dus voor veel verschillende artiesten moet doen. Daarnaast houdt hij zich bezig met andere online marketingzaken voor dezelfde artiesten, en is hij vaak het aanspreekpunt voor samenwerkingen. Een hele drukke baan, maar gelukkig vindt mijn vriend het hartstikke leuk werk om te doen.

1. Je gaat quality time meer waarderen

Doordat mijn vriend vaak in de avond nog dingetjes moet doen voor zijn artiesten is het niet iedere dag zo dat hij om 6 uur al klaar is met werk. Gecombineerd met mijn onregelmatige diensten en studie zorgt dit voor een drukke gezamenlijke agenda. Hierdoor zijn we de tijd die we echt met elkaar kunnen besteden meer gaan waarderen. En doordat we nu al een tijd samen zijn vinden we het ook niet nodig om altijd maar flink uit te pakken. Wij kunnen nu heerlijk genieten van een avond op de bank, en gewoon goed met elkaar praten.The Urban Safari

2. Je leert onafhankelijk te zijn

Doordat mijn vriend af en toe naar het buitenland moet, of een aantal avonden tot laat moet werken, ben ik regelmatig in de avond alleen. Natuurlijk spreek ik regelmatig af met vrienden, of plan ik mijn studietijd zodanig in dat ik lekker in de avond bezig ben. Ik heb hierdoor heel erg geleerd hoe ik de avonden spendeer die ik zonder hem doorbreng. Natuurlijk mis ik hem, maar het is belangrijk dat ik alleen kan zijn. Na mijn depressie was dit in het begin zeker moeilijk, maar het is tegenwoordig stukken makkelijker. Vaak zijn dit de avonden dat ik mijn blog ga bijwerken, of alvast content voor Instagram uitzoek. Maar dus ook dat ik een keer een avondje met vriendinnen de stad in duik.

3. Vooruit plannen is een must

Het sluit best wel aan op de eerder genoemde punten, maar je leert dat je dingen vooruit moet plannen. Vooral dingen die veel mensen spontaan zouden doen, zoals een avondje bios, plannen wij alvast vooruit. Dit zodat mijn vriend tijdig kan aangeven dat hij die avond niet beschikbaar is, en hij dus minder verzoekjes van zijn werk krijg. Met mijn werk heb ik ook geen vast rooster, dus dat maakt het al helemaal handiger om vooruit te plannen. Het mooie is dus dat er bijna altijd wel iets in de toekomst is om op uit te kijken, en dat is hartstikke leuk.

4. Je ziet de andere kant van de muziekindustrie

Hier bedoel ik niet mee dat je de seks, drugs en rock ’n roll kant ziet. Ik bedoel hiermee dat je de kant van de hardwerkende managers ziet. Iedere artiest wordt bijgestaan door een heel arsenaal aan verschillende managers, waaronder dus mijn vriend de social media & online marketing manager. Dit allemaal zodat de artiest zich natuurlijk zo goed mogelijk kan focussen op waar het echt om draait: de muziek. Doordat het mechanisme 24 uur per dag door draait, en fans iedere beweging van de artiest in de gaten houden is het hartstikke belangrijk dat iedereen continu topprestaties levert. Dus om manager (of iets dergelijks) te kunnen zijn moet je echt wel weten wat je doet. En het maakt mij als vriendin altijd wel een beetje trots om te zien dat mijn vriend weer goed werk heeft geleverd. Spiek natuurlijk wel een beetje op de social accounts van zijn artiesten .

5. Zijn telefoon is heilig

Ik ben nooit het soort vriendin geweest dat uitgebreid in de telefoon van haar vriend gaat neuzen. Maar omdat mijn vriend veel dingen doet voor zijn werk op zijn telefoon blijf ik er liever uit. Ik vind sowieso dat elkaars telefoons dingen zijn die je moet respecteren, en elkaar ermee moet kunnen vertrouwen. Maar ik moet er vooral niet aan denken dat ik zit te Candy Crushen op zijn telefoon, en ineens belt er een superster. Ik speel wel spelletjes op mijn eigen telefoon.The Urban Safari

6. Je hebt wel eens gratis feestjes

Stiekem waren jullie lezers gewoon aan het wachten tot ik dit zou zeggen. Maar het is inderdaad zo, af en toe kan mijn vriend mij meenemen naar een show van een van zijn artiesten. Of heeft hij via een vriend in de industrie een kaartje weten te regelen voor een concert. Hartstikke leuk natuurlijk! Mijn vriend kan mij natuurlijk niet continu meeslepen, want het blijft natuurlijk wel zijn werk en hij moet professioneel blijven, maar het is wel hartstikke gaaf als ik (en soms met camera) mee mag!

7. Ik trek af en toe aan zijn rem

Doordat mijn vriend dus in de muziekindustrie werkt, die 24 uurs is, heeft hij vaak dat zijn werk mee naar huis komt. In het begin was dit best wel wennen voor mij. Vooral omdat hij dus vaak laat in de avond of vroeg in de ochtend nog verzoekjes krijgt. We hebben ook om voor hem rust te creëren in zijn hoofd de afspraak dat zijn telefoon niet meer mee naar bed gaat, en dat een half uur voor we gaan slapen de telefoon weg gaat. Hij zegt ook af en toe dat hij het fijn vindt dat ik af en toe zeg dat hij wat vaart moet minderen. Maar gelukkig doet hij het ook grotendeels uit zichzelf.

8. Hij werkt veel uit huis

Ookal heeft hij wel zijn eigen bureau op kantoor, mijn vriend werkt best wel vaak vanuit huis. Dit omdat zijn collega’s vaak elders zijn, met artiesten mee bijvoorbeeld, en hij het niet zo ziet zitten om alleen op kantoor te zijn. De eerste keren was dit best wel wennen, want je vriend zit thuis, maar je kunt hem eigenlijk niet storen. Maar toch is het wel gezellig als hij zit te werken en ik zit te studeren om dan samen thuis te zitten. Voordeel van dit soort dagen is vaak wel dat we vaak eerder eten, en dus een langere avond hebben.

9. Hij praat over artiesten alsof het Jan de buurman is

Dit was in het begin heel erg wennen voor mij. Hij heeft op een heel persoonlijk niveau met allemaal verschillende artiesten gewerkt. Voor mij waren beroemde mensen veelal een ver van mijn bed show. Tuurlijk heb ik weleens BN’ers ontmoet, of er mee gepraat. Maar een vriend die gewoon memes stuurt naar een beroemde artiest is wel een beetje wennen. Ondertussen heb ik dus zelf ook wat van die mensen ontmoet, en ben ik eraan gewend dat ze niet DJ WOOPIE heten maar gewoon Willem. Maar als ik dan zie hoe nieuwsgierig vrienden en vriendinnen zijn vind ik het eigenlijk best grappig.The Urban Safari

Als je het allemaal zo leest is er niet heel veel wat echt verschilt van een vriend hebben met een ‘normale’ baan. Tuurlijk heeft niet iedereen dagelijks contact met beroemde artiesten, of een 24/7 baan. Maar het blijft gewoon een baan met een baas en collega’s en een salaris dat iedere maand op de bank komt. Wat het wel anders maakt is dat het een hele levendige en veranderlijke industrie is, en daardoor is geen dag eigenlijk hetzelfde. En ik vind dat wel leuk, want mijn vriend heeft bijna iedere dag wel een leuke anekdote van zijn werk.

Heeft jouw partner ook een aparte baan? Of heb je misschien zelf ander werk dan anderen? Laat het me weten in de comments!