Lifestyle

9 tips voor een duurzamer leven als student

Duurzaam leven

Duurzaam leven wordt steeds belangrijker. We worden ons steeds meer bewust van de gevolgen van onze consumptiemaatschappij voor onze wereld. Des te belangrijker is het dat zoveel mogelijk mensen beginnen aan een duurzamere levensstijl. Een duurzame levensstijl is niet voor iedereen even makkelijk, zeker niet als je in een huishouden leeft met veel andere studenten zoals ik. Hoe ik het dan toch zo duurzaam mogelijk probeer te doen vertel ik in deze post met negen duurzame tips. En deze tips zijn niet alleen handig voor studenten, maar voor bijna iedereen.

1. Tweedehands meubels

Als uitwonende student begin je vaak met de IKEA als startpunt. De IKEA doet zelf al veel aan duurzaamheid, zoals gerecycled materiaal gebruiken of waterbesparende kranen ontwikkelen. Maar hier heb je als student nog niet veel aan. Wat je kunt doen in plaats van je hele inboedel uit de IKEA catalogus halen is kijken naar leuke tweedehands meubels. Natuurlijk ga je niet zo snel op een tweedehands matras slapen, vaak niet zo hygiënisch, maar wat dacht je van je tafel of stoelen? Zo heb ik zelf twee ontzettend gave stoelen, en bijzettafeltjes gekocht. En bij de meubels die ik wel van meubelwinkels heb gekocht heb ik er op gelet dat ze na mijn studententijd nog bruikbaar zijn doordat ze van goede materialen zijn

2. Vershouddozen

Klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar investeer er toch maar in: vershouddozen. Waarom? Nou omdat je hier makkelijk je etensrestjes in kunt bewaren, maar ook aangebroken eten als gedroogde pasta en rijst er goed in blijven. Zelf heb ik gekozen voor ovenbestendige schalen met plasticdeksels die ik ook kan invriezen. Super handig voor wanneer ik weer eens veel te veel lekkere lasagne heb gemaakt. Koop ook meteen een setje vershoudclips zodat de aangebroken zakken ook lekker lang houdbaar blijven. Uiteindelijk bespaar jezelf er weer geld mee doordat je minder vaak voedsel hoeft weg te gooien omdat het niet meer goed is.

3. Ga digitaal

Tuurlijk zijn de universiteiten en hogescholen vandaag de dag zelf al veel bezig met verduurzaming. Maar het kan altijd beter. Zo moet ik voor mijn studie nog steeds heel veel readers aanschaffen waar vaak ook een digitale versie van beschikbaar is. In een PDF versie kun je vaak op je tablet of notebook ook markeringen aanbrengen, dus een papieren versie is daar niet meer voor nodig! Zo bespaar ik per jaar honderden pagina’s papier. Het is wel raadzaam voor je ogen om een app te downloaden (of misschien zit dit al in je besturingssysteem) waarmee je het blauwe licht weg kunt filteren. Zelf gebruik ik op mijn notebook F.Lux hiervoor.

4. Gezamenlijk eten

Door samen met je huis te gaan eten bespaar je op een hoop zaken. Het is makkelijker om voor een groep mensen te koken dan voor een persoon in verband met portiegroottes van voedsel in supermarkten. Hierdoor verspil je dus op de lange termijn veel minder eten. Ook is eten met een groep per persoon goedkoper, dus ook leuk voor je eigen portemonnee. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk gezelliger dan in je eentje eten.

5. Eet lokaal

Nee, hier bedoel ik niet mee dat je vaker uit eten moet gaan, maar dat je lokale producten moet gaan kopen. Zelf heb ik het geluk om een fantastische en goedkope groenteboer om de hoek te hebben die veel streekproducten verkoopt. Daarnaast is bijna niets daar voorverpakt, en kan ik voedsel als aardappels en uien per stuk kopen. Doordat je dus lokale producten koopt draag je bij aan het verminderen van uitstootgassen door transport, en je helpt je lokale middenstand een handje. Dus alleen maar voordelen! Ook vind ik dat de groentes van een groenteboer er vaak beter uit zien dan die in de supermarkt.Reduce Recycle

6. Verduurzaam je kledingkast

Zelf heb ik de afgelopen jaren veel van mijn oude kleren verkocht op United Wardrobe. Dit levert mij weer een zakcentje op, en zo zorg je er ook voor dat kleding langer in gebruik blijft. Ook koop ik in tweedehands winkels kleding, of maak ik het zelf. De kledingindustrie is namelijk een ontzettend verspillende industrie, en hier kunnen we allemaal iets aan doen. Zo heb ik besloten dat nieuwe kleding die ik aanschaf aan 2 dingen moet voldoen; dat het lang mee zal gaan en dat het kledingmerk bezig is met duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door het recyclen van kleding, of duurzame grondstoffen.

7. Tweedehands boeken

Als student moet je ontzettend veel boeken lezen, en boeken zijn van papier gemaakt. Ik kies ervoor om veel studieboeken tweedehands te kopen, niet alleen om financiële redenen, maar ook vanuit duurzaam perspectief. Ik doe dit ook met mijn gewone leesboeken, om zo mijn steentje aan het verminderen van de papierproductie bij te dragen. En als ik mijn boeken uit heb, dan verkoop ik ze vaak gewoon weer door.

8. Waterfles

Je wordt met deze tip doodgegooid, maar ik zeg het toch. Er wordt namelijk maar 24% van de plastic flesjes echt gerecycled. Koop een goede waterfles. En drink je veel koffie? Koop dan ook een mooie thermosbeker, en met een thermosbeker krijg je bij veel koffiezaken on the go vaak korting.. Hierdoor verminder je het gebruik van plastic flesjes en papieren bekers. Wil je het echt goed doen, dan kun je voor een waterfles gaan van gerecycled materiaal, of die bijdraagt aan projecten in ontwikkelingslanden.

9. Ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Ook al wordt er in veel studentenhuizen niet veel schoongemaakt, als je het wel doet gebruik dan ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Als je de emmer met sop weggooit wordt het zeepsop eerder afgebroken, en dat is dus beter voor het milieu. Ook producten als wc-papier en keukenpapier zijn er in ecologische vorm. En dit hoeft niet meteen te betekenen dat het duurder is, het ecologisch wc-papier van de Appie is net zo goedkoop als 6 rollen bedrukt Appie wc-papier.

Duurzame student

Zullen we er vandaag alvast voor gaan zorgen dat we in de toekomst ook nog kunnen genieten van onze prachtige wereld?