Personal

5 redenen waarom ik geschiedenis studeer

geschiedenis

Als student geschiedenis krijg je ontzettend vaak de vraag wat je nou met die studie kunt. Ook grapjes die erover gaan dat ik later bijstand ga trekken ontkom ik niet aan. Daarom vertel ik in dit artikel de redenen waarom ik geschiedenis ben gaan studeren. Want geschiedenis is veel meer dan een studie waarmee je later niets kunt!

1. Geschiedenis is mijn passie

Al vanaf een jonge leeftijd ben ik ontzettend geïnteresseerd in geschiedenis. Als kind las ik al veel boeken over De Gouden Eeuw en mijn geboortestad Zutphen. Een van mijn favoriete boeken als kind was ‘Zwarte Peper, Scheurbuik’ een boek over kinderen bij de VOC. Op vakantie kwam mijn geschiedenisliefde ook vaak naar boven, historische tripjes naar musea en kastelen. Ook nu ben ik nog steeds zo gepassioneerd over geschiedenis als toen. Het merendeel van mijn boekenkast is gevuld met geschiedenisboeken of historische romans.

2. Ik vond geschiedenis op school leuk

In tegenstelling tot mijn klasgenoten vond ik geschiedenis echt leuk op het middelbaar. Ik volgde het Gymnasium en kreeg daardoor in de bovenbouw naast gewone geschiedenis ook KCV waarbij veel aandacht werd besteed aan de Klassieke geschiedenis. Ik besteedde graag extra aandacht aan projecten voor deze vakken, en vond het totaal niet erg om huiswerk te doen. Een van de leukste projecten was voor mij een onderzoek wat we moesten doen in het regionaal archief. Ik heb uren met veel plezier tussen die archiefkasten gespendeerd.

3. Geschiedenis studeren is niet saai

Tuurlijk besteed je veel tijd met het leren van historische gebeurtenissen, maar je bent met veel meer bezig. Je bent bezig met het onderzoeken van maatschappelijke problemen en hun oorzaken, historische onjuistheden en veel meer. Het idee dat je alleen maar jaartallen en namen uit je hoofd moet leren is compleet niet waar. Al in mijn eerste studiejaar begon ik met een onderzoeksproject waarbij je dieper graaft dan alleen de feitelijkheden. Ook ben je bezig met actuele gebeurtenissen en hoe deze voortkomen uit wat er vroeger is gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan conflicten tussen bepaalde groeperingen, zo’n conflict heeft vaak een historische oorzaak.

4. Je kunt er meer mee dan leraar worden

Veel mensen in mijn omgeving stellen mij de vraag of ik geschiedenisdocent wil worden. Er zijn veel meer beroepen waar een historicus uit kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van boeken, maken van documentaires of werken in een museum. Ook zijn er veel historici werkzaam die bijvoorbeeld werken bij bedrijven als Netflix om ervoor te zorgen dat een serie als ‘The Crown’ historisch zo juist mogelijk is. Ook in de politiek werken veel historici, wist je dat Minister-President Mark Rutte een historicus is? Zelf lijkt het mij ontzettend tof om later bij een historisch tijdschrift te werken, of om in een museum te werken aan tentoonstellingen.

5. Ik wilde gewoon mijn passie gaan volgen

Na mijn burn-out besloot ik dat het belangrijk was om een studie te kiezen waar ik mij helemaal in thuis voelde. Daarom heb ik geschiedenis gekozen. Ik word echt gelukkig van mijn keuze om mijn passie te gaan volgen. Ik merk dat ik het leuk vind om te werken voor mijn studie, en samen met mijn medestudenten en docenten te discussiëren. Als ik een project inlever heb ik er veel werk in gestoken, en dan ben ik ook trots. Geschiedenis gaan studeren was voor mij de beste keuze ooit!

Bedankt voor het lezen van mijn vijf redenen waarom ik geschiedenis studeer!

Afbeelding via Pexels.com